• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/sunumvaaz.vaaz
  • https://www.instagram.com/sunum.vaaz/
  • https://www.youtube.com/channel/UCrOVK1v-SpWyJl9iE8YTMdA
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Mübarek Geceler

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.066234.2027
Euro37.991438.1437
ÖRNEK BİR VAAZ PLANI VE VAAZ DUASI
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA TEKNİKLERİ
CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI VAAZI 1

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ

 

Yüce dinimiz, Müslümanlar için bütün yeryüzünü temiz ve ibadete elverişli kılmıştır.(Sahihi Müslim, Kitabül Mesacid, hadis no: 345; Sahihi Buhari, Kitabü't Teyemmüm 1/86). İbadet etmek için, diğer dinlerin mensupları gibi Müslümanların mutlaka bir mabede ihtiyaçları yoktur.

صحيح مسلم - (ج 3 / ص 107)عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الْأَنْصَارِيِّ قَالَ

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أُعْطِيتُ خَمْسًا لَمْ يُعْطَهُنَّ أَحَدٌ قَبْلِي كَانَ كُلُّ نَبِيٍّ يُبْعَثُ إِلَى قَوْمِهِ خَاصَّةً وَبُعِثْتُ إِلَى كُلِّ أَحْمَرَ وَأَسْوَدَ/ وَأُحِلَّتْ لِيَ الْغَنَائِمُ وَلَمْ تُحَلَّ لِأَحَدٍ قَبْلِي/ وَجُعِلَتْ لِيَ الْأَرْضُ طَيِّبَةً طَهُورًا وَمَسْجِدًا فَأَيُّمَا رَجُلٍ أَدْرَكَتْهُ الصَّلَاةُ صَلَّى حَيْثُ كَانَ/ وَنُصِرْتُ بِالرُّعْبِ بَيْنَ يَدَيْ مَسِيرَةِ شَهْر/ٍ وَأُعْطِيتُ الشَّفَاعَةَ

 

Buna rağmen Peygamberimiz, mescitlerin yapımı üzerinde titizlikle durmuş, Medine'ye hicreti esnasında kısa bir müddet kaldığı Kuba'da hemen bir mescit inşa ettirmiş, Medine'ye yerleştiği andan itibaren de ilk işi mescidini bina etmek olmuştu. (İbni Hişam, esSiretü'nNebeviyye III, 4967 İbni Kesir, elBidaye ve'n Nihaye III, 2149)

Bu suretle İslâm dininin temelini kalplere yerleştirirken, cami inşasının önemini bilfiil göstermişlerdir. Nitekim bir hadisi şeriflerinde:

سنن النسائي  (ج 3 / ص 86)

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَنْ بَنَى مَسْجِدًا يُذْكَرُ اللَّهُ فِيهِ بَنَى اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ

 

Camiler; günde beş kez okunan ezanlarla ilahi çağrının yapıldığı yerlerdir. İnsanlar bu çağrıyla tevhide, namaza, kurtuluşa, huzura ve manen dirilişe davet edilirler.( Enfâl, 8/24)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ

Şüphesiz insanları manen diri tutacak, gönüllerine huzur ve mutluluk bahşedecek yegane reçete, Allah ve Resûlünün hayat yüklü mesajlarında mevcuttur. Günde beş defa ezan sesine kulak vererek camilere koşup kulluk görevlerini yerine getiren mü’minler; her namaza duruşlarında Allah’ın huzurunda bulunmanın manevî zevkine ererler.

Onun için dirilmek isteyenler, ruhlarını terapiyle dinlendirmek isteyenler camiye koşsun diyor Hz. Peygamber:

سنن ابن ماجه  (ج 2 / ص 499) عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَشِّرْ الْمَشَّائِينَ فِي الظُّلَمِ إِلَى الْمَسَاجِدِ بِالنُّورِ التَّامِّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

            Bir Cenaze taputa konulup, ‘bu cenazenin Müslüman olduğuna şahadet eder misiniz?’ denildiğinde evet şahadet ederiz diyebilmemiz için O insanın hayatta iken camiyle arasının iyi olması gerekir.

سنن ابن ماجه  (ج 3 / ص 25)

عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِذَا رَأَيْتُمْ الرَّجُلَ يَعْتَادُ الْمَسَاجِدَ فَاشْهَدُوا لَهُ بِالْإِيمَانِ قَالَ اللَّهُ تَعَالَى:

 

أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تُتْرَكُوا وَلَمَّا يَعْلَمِ اللَّهُ الَّذِينَ جَاهَدُوا مِنْكُمْ وَلَمْ يَتَّخِذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ وَلَا رَسُولِهِ وَلَا الْمُؤْمِنِينَ وَلِيجَةً وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ (16) مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَنْ يَعْمُرُوا مَسَاجِدَ اللَّهِ شَاهِدِينَ عَلَى أَنْفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ أُولَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ (17) إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آَمَنَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآَخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاةَ وَآَتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَى أُولَئِكَ أَنْ يَكُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِينَ (18tevbe/) 

Bizim medeniyetimizde mabetler şehrin kalbidir. Şehre istikamet verirler. Yön bilincini temsil ederler. Yamulmaktan korumak için istikameti gösterirler. Kıble sıradan bir yön değil, tüm sapma açılarını düzeltmek için insanın ve toplumun kendisini vuracağı bir mihenk taşıdır.

İstikbali kıble (kıbleye yönelmek) sadece namazın rükünlerinden biri değil, İslam toplumunun sosyal rotasını tayin eden bir pusuladır.

 

Camiler sadece dini ritüellerin îfâsı için değil, topluma istikamet vermek için inşa edilirler. Adının "câmi" olması, 

  1. farklılıkları birer zenginlik olarak algılayıp "kesrette vahdet bulmak" için her gruptan insanı aynı safta toplaması
  2. toplumun birimi olan insanı dağılmaktan ve dağıtmaktan koruyup kendinde topladığı içindir.

Bulunduğunuz yerleşim yerinin en yüksek yerine çıkıp bakın: Bölgenin ekonomik ve kültür seviyesine göre farklılaşan seviyelerde, her şeye rağmen 'mimari' nitelik taşıyan muhtemelen tek yapı dînî yapılardır. Bu, çarpık yapılaşmanın ayyuka çıktığı yerlerde bile böyledir. Mahallede dış cephesi sıvalı tek özel yapı olmamasına rağmen, mahalle camii sıvasıyla, malzemesiyle, işçiliğiyle, boyasıyla hemen dikkati çeker. Hemen her zaman mahalle camiinin standardı, bölgenin yapı stokunun zirvesini teşkil eder.

MUHTEREM MÜMİNLER

سنن الترمذي  (ج 2 / ص 469) عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ

أَمَرَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِبِنَاءِ الْمَسَاجِدِ فِي الدُّورِ وَأَنْ تُنَظَّفَ وَتُطَيَّبَ

Camilerimiz; 1. mutlaka imarlı ve estetik yapılmalıdır,

2. gayet temiz tutulmalı, orayı kirletecek ve kokutacak her şeyden şiddetle kaçınmalıyız. Gerek cami ve görevlilerimiz ve gerekse cemaatimiz buna özen göstermelidirler. Camilerde lüzumsuz gürültüler yapılmamalıdır. Dünya ve ahirete yaramayacak boş söz, dedikodu, iftira, yalan ve müstehcen sözlerden sakınmalıyız, kaldı ki, bu sözleri zaten camiler dışında sarf etmek de caiz değildir.

Birkaç yıl önce görmüştüm. Mesela cemaate bedava çorap ikram eden bir cami düşünün. Ayakkabılığında paketi açılmamış çoraplar. Kirli çorapla camiye girilmesin diye, ihtiyacı olanlara sunulmuş. İhtiyacı olan alıyor, alanlar ya da daha başkaları da top top getirip tükenenlerin yerine yenilerini koyuyor. Böyle yapan camilerimiz dahi var şükürler olsun.

 

Bir cami düşünün. Tıpkı ilk kutlu mescid gibi bulunduğu şehrin kalbi olmuş. Beldenın yoksullarıyla zenginlerini aynı mekanda buluşturuyor. Sosyal güvenlik hizmeti yapıyor. Toplumsal katmanlar arasındaki uçurumu kapatan bir sosyal rehabilite merkezi gibi çalışıyor. Camide kılınan her namaz, psikososyal bir terapiye dönüşmüş.

            İşte böyle bir cami inşa edilebilirse, bu ülke dirilir.

 

 Din Görevlisi: (Camiler ve din görevlileri haftası)

İnsanın bir kul olarak Allah'a karşı görevlerinin başında O'na iman ve itaat etmek, O'nun rızasını ve sevgisini kazanmak gelir. Bu itibarla son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.)'in tebliğ ettiği "dosdoğru yol" olan hak din İslam'ı seçen her insan, seçtiği ve kabul ettiği dinin görevlisidir.

Dinin görevlisi olmaktan maksat; dini öğrenmek, öğrendiği ilkelere, emir ve yasaklara uymak,öğrendiklerini başkaları ile paylaşmak, özü, sözü, ahlakı ve davranışları ile örnek olmaktır.

Ancak her Müslüman, İslam'ı derinlemesine öğrenemeyebilir. Bu sebeple toplumda bir kısım insanların din konusunda uzman olması gerekir. İşte yüce Allah bu gerçeğe Tevbe suresinin 122. ayetinde şöyle işaret etmektedir:

وَمَا كَانَ الْمُؤْمِنُونَ لِيَنْفِرُوا كَافَّةً فَلَوْلَا نَفَرَ مِنْ كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طَائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنْذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

 "Müminlerin toptan savaşa çıkmaları doğru değildir. Her topluluktan bir grubun dini iyi öğrenmek ve kavimleri, (savaştan) döndüklerinde onları uyarmak için geri kalmaları gerekmez mi? Umulur ki onlar (haramlardan ve kötü davranışlardan) sakınırlar."

Bu ayette yüce Allah, açıkça din konusunda uzman bir grubun bulunması; bu grubun diğer insanlara dini öğretmesi, onları haram ve kötülüklere karşı uyarması gerektiğini beyan etmektedir.

Bu görev, AIi Imran suresinin 104 ve 110. ayetlerinde şöyle ifade edilmektedir:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ (102) وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آَيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ (103) وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (104) وَلَا تَكُونُوا كَالَّذِينَ تَفَرَّقُوا وَاخْتَلَفُوا مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَهُمُ الْبَيِّنَاتُ وَأُولَئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ (105)

 Ülkemizde bu grubu resmi olarak; Diyanet İşleri Başkanlığı ile bu kuruma eleman yetiştiren imam-hatip Iiseleri ve ilahiyat fakültelerindeki öğretim üyeleri, öğretmenler, müftüler, vaizler, Kur'an kursu öğreticileri, imam-hatipler ile diğer görevliler oluşturmaktadır.

 Cumhuriyet öncesinde din görevlileri; "hayra hizmet verenler" ve "din hizmetlileri" anlamına gelen "hademe-i hayrat" ismi ile anılıyordu.

Dolayısıyla"din görevlisi" tabiri; dindarlar içinde ayrıcalıklı bir grup değil, dini iyi öğrenmiş, anlatım tekniklerini kavramış, topluma örneklik eden, etmesi gereken,dine, dini kurumlara ve dindarlara hizmet veren kimseleri ifade eder.

 Dolayısıyla din görevlisinin temel görevini üç noktada toplamak mümkündür: Öğrenme, öğretme ve örneklik etme.

           

Tabi Mihraba geçerek Müslümanlara namaz kıldırmak son derece önemli, şerefli ve eşsiz bir hizmettir. Çünkü Peygamber’in durduğu yerdir burası. Bu makamı hor görenleri Allah da hor görür. Bundan dolayıdır ki; toplumun gözünde din görevlisinin ayrı bir yeri vardır. 

Ancak din görevlisinin toplum nazarındaki itibarını zedelemek için bazı çevrelerce yıllarca kampanyalar yürütülmüştür.Özellikle batıdakinin aksine sinema, edebiyat, tiyatro ve resim gibi sanat dallarında din görevlisi imajı maalesef hep olumsuz olarak karşımıza çıkartılmıştır. Buna rağmen halkımız nazarında din görevlisi veya kısaca HOCA imajı hep saygın yerini korumuştur.

           

İmamlar ve öğretmenler dirilirse, bu ülke dirilir. Toplumun inşasında üç mekan başat yer tutar: Mabet, okul ve çarşı. Bu nedenledir ki Peygamberimiz Medine'ye hicret eder etmez üç şey yaptı: Mescid, suffe ve pazar yeri.

Bu üçü;  din, ilim ve ekonomiyi temsil ediyordu. Birincisi ruha, ikincisi akla, üçüncüsü cisme hitap ediyordu.

Sağlıklı bir toplum için, bu üç unsurun sağlıklı ve sahih temeller üzerinde yükselmesi şart. Bunların hepsi sağlıksızsa, o toplumun geleceği yok demektir. Bunlardan birinin sağlıksız olması diğerlerini de etkiler. Bu üçlü arasındaki dengesizlik şu veya bu şekilde topluma yansımaktadır.

===============================

Aslında Camiler; Müslümanların coğrafya ve tarih bilinçlerini güçlendirir. Sokaklarında Ezan okuduğumuz ve halkına imam olduğumuz coğrafyaları hatırlatır bize camiler? Arnavutluktan bosnaya, gırnataya/ endelüse, hindistana, afrikaya dünyanın neresine gitmişse ecdadımız mutlaka camilerle donatmıştır oraları.. bütün tahribatlara ragmen yıka yıka bitiremediler ecdadın yaptıgı camileri ve silemediler izlerimizi…….

Evet camiler tarih ve cografya bilincini taze tutar…

Ka’benin de içinde bulunduğu Mescid-i haram nedir? Ne ifade ediyor bizim ve çocuklarımız için?

Ya Hz. Peygamberin de kabrinin bulunduğu Mescid-i Rasül?

Peki ya Mescidü’l-Aksa Nedir? Nerededir? Kudüs Neresidir? Ne anlama gelir?

-          Kudüs; Müslümanların ilk kıblesidir, Müslümanlar tam 1,5 yıl Filistine yani Kudüsteki Mescidü’l-Aksa’ya yönelerek namaz kılmışlardır.

-          Yeryüzünde sadece üç camiye Harem-i Şerif denilir, Yani Allah’ın koruması altındaki cami demektir: Kabe, Hz.peygamberin Mescidi ve Kudüs’teki Mescidü’l-Aksa’dır.

سنن ترميذي - (ج 1 / ص 196)عَن أَبِي سَعيدٍ الخُدْرِيِّ قَالَ: قَالَ رَسُولُ الله صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

- "لا تُشَدُّ الرِّحَالُ إِلاَّ إِلَى ثَلاَثَةِ مَسَاجِدَ: مسْجِدِ الحَرَامِ، وَمَسْجِدِي هَذَا، وَمسْجِدِ الأَقصَى".

-          Hz. Peygamber miraca giderken önce Kudüs’e uğramış, orada bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Rabbinin katına gitmiştir. Yani Hz. Peygamberin ayak izleri vardır Mescidü’l-Aksa’da, muallak taşı hala duruyor orada…  Elbette Aksa Müslümanlar için kutsal olduğu kadar Yahudiler için de kutsal bir mekanda bulunuyor. Kutsal Kabir Kilisesi Hristiyanlar için kutsaldır ama iki Müslüman camiinin ortasında durur. Ağlama Duvarı, Hz. Peygamberin Mirac gecesinde Burak denilen atını bıraktığı yerdir.

Bundan dolayı Hristiyanlık teolejisine göre de Yahudilik teolejisine göre de Kudüs, tarihin başladığı ve biteceği yerdir.

-  Evet tarih ve coğrafya bilincimizi yok eden ve bizi Kandahar’a, Mezar-ı şerif’e, Semarkand’a, Bağdat’a, Kerkük’e Kudüse yabancılaştıran kültür emperyalizmine dur demenin diğer bir adıdır aslında Camiler!!!!!!!!!!! 

Tarih bilinci yok, coğrafya bilinci yok, kültür bilinci yok, medeniyet bilinci hiç yok...

Varsa yoksa "şimdi" ve "burada"...

"Mazi" anlamında bir dün yok, "istikbal" mahiyetinde bir yarın yok. Ebedi istikbal mi? Ona da imanı yok...  Gelen ağam, giden paşam.  Böyle bir nesil ecdada ve tarihimize yakışmaz. 

Her Namazda "ihdine's-sırata'l-müstakim (=bizi dosdoğru yola ilet!) diye dua ediyoruz, her gün tekrar ettiğimiz o 'biz' kimdir?" acaba?

"O 'biz'in içine Kerkük, Kudüs, Bağdat, Beyrut, Kandahar, Mezar-ı şerif te giriyor mu acaba? 

Kâbil'in tepesine düşen bomba İstanbul'un yüreğine düşer... Kudüs yanarsa, dumanı Erzurum'da tüter... Kerkük bombalanırsa Konya ağlar... ağlamalı!!!

Bir dostum anlatmıştı. I.Körfez Savaşı sırasında, uçaklar Bağdat'a bomba yağdırırken,  "Benim 90 yaşına merdiven dayamış bir anam var. Televizyon sunucusunun "uçaklar Bağdat'a bomba yağdırdı" anonsunu duyunca, rengi attı, gözleri dolu dolu oldu, bana dönüp sordu:

- "Oğlum, bu Bağdat bizim Bağdat mı?" 

....?

- "Oğlum, bizim Bağdat'ı mı bombalıyorlar?"

"Ne diyeceğimi bilemedim, üzülmesini de istemedim, ama yalan da söyleyemedim."

Evet Analar, evet babalar , evet gençler:  "bizim Kabil" bombalanıyor... "Bizim Kandahar" bombalanıyor... "Bizim Mezar-ı Şerif'i" bombalanıyor... ‘Bizim Beyrut, Bizim Kudüs’ , bizim Kerkük bombalanıyor... Hem de camileriyle birlikte…..

  
18795 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi24
Bugün Toplam118
Toplam Ziyaret1646809
Hava Durumu
Saat
Vaaza Başlama Duası

Mevlid Kandili Dua Örneği

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

VAAZ KILAVUZU

VAAZ VE VAİZLİK SEMPOZYUMU I
VAAZ VE VAİZLİK SEMPOZYUMU 2