• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/sunumvaaz.vaaz
  • https://www.instagram.com/sunum.vaaz/
  • https://www.youtube.com/channel/UCrOVK1v-SpWyJl9iE8YTMdA
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Mübarek Geceler

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.066234.2027
Euro37.991438.1437
ÖRNEK BİR VAAZ PLANI VE VAAZ DUASI
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA TEKNİKLERİ
İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK KARDEŞLİK DESTANI

İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK KARDEŞLİK DESTANI

Birisi, en büyük yardım severliğin, cömertliğin sembolü olan "Ensâr", diğeri de fedakarlığın, çilenin ve her türlü meşakkate göğüs germenin sembolü olan "Muhâcir" unvanları, bu iki sembol unvan, hem İslam tarihinin, hem de İslam ahlakının en önemli iki kavramıdırlar. Her ikisi de tüm Müslümanların kendilerine örnek alacakları yüksek ahlaki değerler ve erdemlerin eşsiz örneklerini bize sunarlar. Ensâr-Muhâcir kardeşliğinin gerçekleştiği nadide mekan ise Medine-i Münevvere’dir. Başlarında iki cihan serveri Hz. Muhammed (a.s.) olan bu kutlu şehir ve topluluk, insanlık tarihinde gerçekleştirilmiş olan en yüksek ahlaki değerlere sahip nadide bir topluluktur. Şimdi bu topluluğu oluşturan Ensâr ve Muhâcir Müslümanları daha yakından tanımaya çalışalım.

 

"Ensâr"

Muhâcir" sözcüğü ise, bir yerden göç eden, başka bir memlekete ve yurda giden kimse anlamına gelir. İslamî terminolojide ise, başta Hz. Muhammed (a.s.) olmak üzere, onunla birlikte Mekke’den Medine’ye hicret eden, göç edenlere verilen şerefli bir ad ve sıfattır.

Ensâr-Muhâcir karde

şliğini daha iyi anlamak için, önce bu kardeşliğin gerçekleştiği tarihe ve yine bu kardeşliğin arkasındaki tarihsel arkaplana bakmak gerekmektedir. İnsanlık tarihinde çok önemli bir yeri olan Hz. Muhammed (a.s.)’ın Mekke’den Medine’ye hicret etmesi, son din İslam’ın yayılması ve insanlara öğretilmesi konusunda tarihi bir dönüm noktasıdır. Mekke’nin olumsuz koşulları, az sayıdaki Müslümanlar için önemli bir tecrübe olmuştur. Yaklaşık on üç yıl süren Mekke dönemi, çile ve sıkıntı dolu bir hayata katlanmayı ve daha müsait koşullar oluştuğunda ise İslam dinini tebliğ etmek için bu koşulları sonuna kadar değerlendirmeyi ilk Müslümanlara, sahabaye, öğretmişti. Bir taraftan can ve mal korkusu, diğer taraftan da yeni inandıkları dine bağlı kalmayı sürdürme, ilk dönem sahabenin karşı karşıya kaldığı en büyük zorluktu. Kendisine inanan bu insanlara destek sağlamak için Hz. Muhammed (a.s.), Mekke dışından destek sağlayabileceğini umduğu Tâif gibi yerlere gitmiş ancak beklediği desteği bulamamıştı. Hicretten yaklaşık iki yıl önce Medine’ye gönderdiği Mus’ab b. Umeyr ve birkaç arkadaşı, kısa sürede, Hz. Peygamber’i (a.s.) Medine’ye davet edecek sayıda bir taraftar toplamışlardı.
 

 

 Yazının devamını indirmek için TIKLAYINIZ

 

ENSÂR-MUHÂC KARDEŞLİĞİ

  Doç. Dr. Ahmet Keleş  

  
8012 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi99
Bugün Toplam259
Toplam Ziyaret1646950
Hava Durumu
Saat
Vaaza Başlama Duası

Mevlid Kandili Dua Örneği

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

VAAZ KILAVUZU

VAAZ VE VAİZLİK SEMPOZYUMU I
VAAZ VE VAİZLİK SEMPOZYUMU 2