• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/sunumvaaz.vaaz
  • https://www.instagram.com/sunum.vaaz/
  • https://www.youtube.com/channel/UCrOVK1v-SpWyJl9iE8YTMdA
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Mübarek Geceler

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.066234.2027
Euro37.991438.1437
ÖRNEK BİR VAAZ PLANI VE VAAZ DUASI
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA TEKNİKLERİ

RAHMET PEYGAMBERİ HZ. MUHAMMED VE MERHAMET

RAHMET PEYGAMBERİ HZ. MUHAMMED

 RAHMET PEYGAMBERİ HZ. MUHAMMED VE MERHAMET SUNUM VAAZINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed

Recep ŞAHAN / Köşe Yazarı

Şefkat ve merhamet insanı insan yapan ulvi duygulardandır. Şefkat ve merhametten yoksun insan adeta canavarlaşır. Yüce yaratıcımız bu dünyayı sevgi ve merhamet üzerine kurmuştur. Bu noktada Allah ın en güzel isimlerinden olan Rahman  ve Rahim isimleri önemlidir. Bu da O nun kullarına karşı ne kadar merhametli olduğunu göstermektedir.

Kullarına karşı çok merhametli olan  Yüce Yaratıcımız  son peygamber Hz. Muhammed(sav) i de alemlere  rahmet olarak gönderdi. (Enbiya 107) Yani kendi merhametli olan Allah Peygamberini de rahmet ve merhametle donatarak gönderdi. O yaşantısıyla Ashabına örnek olmuş (Ahzab 21), merhamet noktasında gerek sözleriyle gerekse tatbikatıyla ashabını eğitmiştir. Yani O, merhametin de eğitimini verdi.

Kendisi çok merhametli (Enbiya 21/83) olan Allah, son Peygamber Hz. Muhammed (sav) i merhametle donatmış ve kullarından da merhametli olmalarını istemiştir. Her işine BESMELE ile başlayan Müslüman  aslında  Allah ın Rahman ve Rahim İsm-i şeriflerini her şeyin başına koyarak hayatını dizayn eden kişi demektir.

Kur anın ifadesiyle bizim için model insan (Ahzab 21) olan Hz. Peygamber etrafındakilere karşı gayet nazik idi. Merhamet timsali idi. Allah tan kaynaklanan bir rahmet ile insanlara yumuşak davranıp gönüllerini fethetmişti. (Al-i İmran 159)

Mekke nin fethi günü, kendisine ve Ashabına Mekke de iken olmadık eziyetler yapan Mekkelileri, Uhud da amcası Hamza yı şehid eden Vahşi yi, ciğerlerini ağzına alıp çiğneyen Hind i  bile affetmişti. Taif te kendisini taşlayan zavallılara beddua etmemiş, onların hidayeti için dua etmiştir.

O bir baba olarak aile fertlerine ve çocuklara fevkalade şefkatli idi. Enes b. Malik (r.a) bunun en canlı şahididir. Enes, on sene kendisine hizmet ettiğini, bu süre içinde bir kez olsun azar işitmediğini dile getirmiştir. Mesela bir defasında, gönderdiği yere giderken yolda rastladığı çocuklarla oyuna dalıp kaldığını, daha sonra oraya gelen Hz. Peygamber in sıcak bir tebessümle, sadece, gönderdiği yere gidip gitmediğini sorduğunu anlatmıştır.

Bir gün Rafi isminde bir çocuk Medine de birinin hurma ağaçlarını taşladı. Bahçe sahibi onu yakalayıp Peygamberimize şikayet etti.Efendimiz, yavrucuğum, Bu adamcağızın hurmalarını niçin taşladın. diye sorunca çocuk çok utanarak  Acıkmıştım, karnımı doyurmak için taşladım dedi.       

Peygamberimiz çocuğa hiç kızmadı. Tebessüm ederek çocuğu kucakladı ve ona şöyle dedi:

- Yavrucuğum, Bir daha ağaçları taşlama. Altına düşen meyveleri al¸ ye. Allah seni doyurur. Efendimizin bu davranışı küçük Rafi yi çok etkiledi ve o günden sonra hiç yaramazlık yapmadı.

Kız çocuklarının diri-diri toprağa gömüldüğü cahiliye devrinden henüz çıkıldığı bir zamanda  Kim ki üç tane kız çocuğu yetiştirir, güzel terbiye eder, evlendirir ve onlara iyilikte bulunursa, o kişi için cennet vardır. (Ebu Davud, Edep, 120, 121) diyerek adeta devrim yapmıştır.

Akra b. Habis Efendimiz (sav) i Hz. Hasan ı öperken görünce Doğrusu benim 10 çocuğum var, hiçbirini öpmemişimdir. dediğinde Hz. Peygamber (sav) ona şu karşılığı vermiştir: Merhamet etmeyene merhamet edilmez. (Müslim, Fedail, 65) Hz. Peygamber in çocukları sevip öpmesine hayret eden ve on çocuğundan hiçbirini öpmediğini övünerek söyleyen Bedeviye de, Şayet Allah senin kalbinden merhameti söküp almışsa  ben sana ne yapabilirim. Merhamet etmeyene merhamet edilmez. (Buhari  Edeb 18) şeklinde karşılık vermiştir.

Bir gün bir adam gelip mescide küçük abdestini bozuyor. Ashab adamın üzerine yürümek isterken Efendimiz (sav) ona bir şey yapılmamasını, işini bitirdikten sonra bir kova su dökerek temizlemelerini söylüyor. İslam daha yeni gelmiş, adam cahil ve mescid nedir, orada nasıl davranılır falan bilmiyor. Efendimiz de bunun farkında ve ona göre davranıyor. İşte O ashabını böyle eğitmiştir.

O sadece insanlara değil hayvanlara da merhametliydi. Çünkü Alemlere Rahmet olarak gönderilmişti. Hicretin sekizinci yılı idi. Efendimiz ve ashabı Mekke nin fethi için yola çıkmışlardı. Efendimiz (sav) Arç vadisinde, yolun kenarında yeni doğmuş yavrularını emziren bir köpek gördü. Hemen sahabeden birisini  çağırıp köpeğin ve yavrularının rahatsız  edilmemesini sağlamak üzere ordu geçinceye kadar orada nöbet tutmasını emretti.

Efendimiz(sav) bu konuda Ashabını geçmiş toplumlardan da örnekler vererek eğitmiştir. Daha önce yaşamış toplumlardan bir kadının, bir kediyi hapsederek açlıktan ölmesine sebep olduğu için cehennemlik, bir adamın da susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe, kuyuya inerek ayakkabısıyla su çıkarıp ona içirdiği için cennetlik olduğunu anlatır. O, hayvanlara karşı merhametli olmalarını etrafındaki ashabına da emrederdi.

İşte bunlar Efendimiz den merhamet örnekleri. Bunlar onun hayatından sadece birkaç misal. Ana teması Hz. Peygamber ve Merhamet Eğitimi olarak belirlenen 14-20 Nisan tarihleri arasında idrak edeceğimiz Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle Efendimiz in hayatından bazı kesitler aktardık. Hayatımıza tatbik etmek dileği ile.

İlgili Başka Yazılar

1.http://www.guncelvaaz.com/hutbeler-sizden-gelenler-73/259-rahmet-peygamberi-hz-muhammed-sas.html 

2.http://www.siyerinebi.com/rahmet-peygamberi-sas.html

3.http://www.diyanetdergisi.com/diyanet-dergisi-43/konu-650.html

4.http://www.sonpeygamber.info/kategori/hz-muhammed


5339 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi18
Bugün Toplam73
Toplam Ziyaret1646764
Hava Durumu
Saat
Vaaza Başlama Duası

Mevlid Kandili Dua Örneği

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI

VAAZ KILAVUZU

VAAZ VE VAİZLİK SEMPOZYUMU I
VAAZ VE VAİZLİK SEMPOZYUMU 2